החוק כיום אינו מכיר עוד במונח "חסוי" כלפי אדם אשר נצרך לסיוע בפעולות יומיומיות ובקבלת החלטות עצמאית.

להבדיל מהליך מינוי האפוטורפוס אשר נקבע ע"י בית המשפט בהתאם להמלצת המשפחה ובשיתוף גורמי הרווחה לשם שמירה וקיום צרכים כלליים של החסוי גופניים ורכושיים, הרי שבאמצעות ייפוי הכוח המתמשך, כל אחד יכול להגדיר מי יקבל עבורו החלטות במקרים בו הוא בעצמו לא ישלוט בפעולותיו ויאבד את כשירותו.  
 
באמצעות מסמך ייפוי הכוח המתמשך, יכול האדם לקבוע מראש מי יהיה מיופה כוח, האם מיופה כוח אחד או יותר, ובאיזה עניינים יוכל כל אחד מהם לפעול. כמו כן, ניתן לקבוע מה יהיה תוכן ההחלטות אותן יהיה רשאי לבצע מיופה הכוח ובאילו נושאים יחול ייפוי הכוח כדוגמה בנושאי רכוש, בנושאים אישיים או בנושאים רפואיים.




רצונך האישי הינו מעל הכל !

היתרונות לעריכת ייפוי כוח מתמשך מבעוד מועד

אל תחכו למחר...


אפוטרופוסים, אידיאולוגיים ומה שביניהם...

במהלך חייו של האדם מתגבשים אישיותיו, הרגליו והעדפותיות.
דמיינו לכם אדם אשר בחר בדרך חיים מסויימת, למשל צמחונות או אורח חיים דתי או חרדי, אשר לפתע פתאום  הופך כבול בתוך גופו שלו ומנוע
מלהמשיך לממש את פעולותיו ושאיפותיו.

ברוב המצבים הסיעודיים, המודעות והתודעה הפנימית של האדם הסיעודי אינה נפגמת. האדם ממשיך להיות מודע לסובב אותו ולכל המתרחש,
אלא שגופו אינו משרת אותו וחלק נכבד מאיבריו מסרב להישמע להוראותיו של המוח ולפקודותיו כבימים עברו.

נוצר מצב עגום ומתסכל בו האדם המוגבל מודע ותלוי באופן מלא בסובבים אותו.

הוא אינו מסוגל עוד להחליט מתי לבצע פעולות פשוטות כמו לאכול ומה לאכול, להתרחץ או להתלבש
הוא אינו מסוגל עוד להחליט בעצמו כיצד להמשיך לנהל את אורח חייו כפי שהיה רגיל וכפי רצונו האמיתי בהתאם לאישיות שבנה לעצמו.

להלן דוגמאות משמעותיות אשר ממחישות את הסיטואציות:

דמיינו לכם אדם שבחר באורח חיים צמחוני או טבעוני, כאשר חלילה הוא נפגע או נחלה במחלה והופך סיעודי
הוא מובל בעל כורחו באמצעות החלטתו הבלעדית של האפוטרופוס
לאשפוז במחלקה כלשהי בבית-אבות סיעודי שבו אין הקפדה על אורח חייו המיוחד.

נוצר מצב בו אדם צמחוני או טבעוני המוכרח לאכול בארוחותיו מאכלים מכל מין וסוג שהוא הכוללים מזון מן החי
באופן הנוגד את האידאולוגיה האישית שלו ואת אורח חייו.


ללא עריכת ייפוי כוח מתמשך מראש ומבעוד מועד הוא לא יוכל למנוע את הסיטואציה הקשה מנשוא עבורו הסותרת באופן מהותי את אורחות חייו ואמונותיו.

עשיית המעשה הנכון וקבלת החלטה חשובה בזמן, תאפשר לאותו אדם בעל ערכים אישיים מוגדרים - לערוך ייפוי כוח מתמשך ולקבוע בעצמו !  את כל
ההנחיות המחייבות במידה וחלילה יפול בגורלו להפוך לאדם מוגבל וסיעודי.

האדם יכול לקבוע מראש לא רק את סוג המוסד הטיפולי הסיעודי ואת אופי ההתנהלות איתו אלא את ההנחיות החשובות לו באמת ולוודא שמיופה הכוח -איש אמונו
עליו הוא סומך, ידאג להמשך אורח חייו כפי הדרך בה הוא חי את חייו ושאף לקיים את אישיותיו והעדפותיו האידאולוגיות.

דמיינו לכם אדם דתי או חרדי אשר מקפיד על חומרות המייחדות את אורח חייו, אשר נקלע
 חלילה לסוף ימיו למצב סיעודי 

ומובל לאישפוז בהחלטת האפוטרופוס למוסד הסותר את אמונתו של האדם ואשר מעסיק עובדים אשר אורח חייהם זר לאורח חייו הדתי ולאמונתו הדתית.

ללא עריכת ייפוי כוח מתמשך מבעוד מועד, לא יוכל האדם הדתי לוודא כי הגורמים המטפלים בו יקפידו לבצע עבורו פעולות בהתאם לדרישות הדת ולנוהג ההלכתי המחייב.
מכאן, שעריכת מסמך מסוג ייפוי כוח מתמשך הינה פעולה חשובה מאין כמותה אשר נותנת אפשרות לאדם לשלוט בעתידו ולממש את האידאולוגיות המהוות כולן את אישיותו האמיתית, הרצונית והעצמית גם בתקופות בהן כוחו ושליטתו בגופו אינם מתאפשרים.   


חשיבות פנייתך עוד היום לעורך דין המאושר לעריכת מסמך "יפוי הכוח המתמשך" הינה הכרחית ביותר.
אין לדעת מה צופן העתיד...


מי מבין האנשים הסובבים אותך כיום עליו ניתן לסמוך מבחינתך ומהיכרותך האישית,
יכול להיות האדם המוסמך, מיופה כוחך, אשר ילווה ויקבל עבורך בעתיד את ההחלטות החשובות בחייך בשלב בו לא תתאפשר לך קבלת החלטות באופן עצמאי.
באמצעות עריכת ייפוי הכוח המתמשך - תוכל להנחות כבר היום ולקבוע מעכשיו החלטות חשובות והרות גורל
כמו למשל, באיזה סגנון של מוסדות סיעודיים ברצונך לשהות חלילה בשעת הצורך
מי יורשה להמשיך לנהל את עסקיך, נכסיך ואת חשבון הבנק עבורך
ומי ידאג להמשך קיום אורח חייך בהתאם לעקרונותיך ושאיפותיך כפי שאתה היית רוצה  באמת !

 
ביום יט' באדר ב' תשע"ו, 29.3.2016 אושר בקריאה שלישית בכנסת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (תיקון מס' 18), התשע"ו-2016.
 

​מהו תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ? 
 

תיקון החוק קובע עקרונות ודרכי פעולה לאפוטרופוסים ומדגיש כי תפקיד האפוטרופוס לשמוע את דעתו של האדם ולסייע לו במימוש רצונותיו, למסור לו מידע על ענייניו ולשתפו בקבלת החלטות הנוגעות לו, ככל הניתן.

כאשר עד כה, לפני כניסת התיקון לתוקף, פעל האפוטרופוס באמצעות הוראות פעולה קבועות שהוגדרו ע"י "האפוטרופוס הכללי" ובמקרים אחרים וספציפיים בהוראות מחייבות שניתנו ע"י בית המשפט לענייני משפחה לאחר דיון שנתקיים בנוכחות האפוטרופוס הממונה, נציג משפטי מטעם "האפוטרופס הכללי" ולעיתים הוגש תסקיר מטעם פקידת הסעד.

הכלל שהנחה בעבר את בתי המשפט ואת הרשויות הממונות היתה הקביעה המבוססת על ההנחה המבררת מהי "טובתו של החסוי".
הגורמים המקצועיים, העובדות הסוציאליות ופקידות הסעד, היו בוחנים על פי כללים הסתברותיים ונסיבתיים "מהי ההחלטה הטובה ביותר עבור החסוי" ועל פיה היו מכוונות ההחלטות השיפוטיות בבית המשפט.

 

החלטות אלו היו מחייבות בעבר את החסוי באופן מוחלט ובכוחן היה להשפיע על פעולות חשובות מאוד עבור החסוי מכיוון שהיה בהם לקבוע ולהחיל שינויים מרחיקי לכת ברכוש החסוי, בנכסיו, במקום שהייתו הקבוע ובפעולות רפואיות.
​במקרים רבים, ההחלטות החשובות הללו, היו מתקבלות בשם החסוי אף ללא שמיעת דעתו כלל, גם כאשר מדובר היה בסיטואציות בהם החסוי היה מסוגל בכל זאת להביע  את דעתו ואת רצונותיו. 

"רצונו של אדם כבודו"

התיקון לחוק – שינה את התפיסה תוך מתן התייחסות לא רק ל"טובתו של החסוי" אלא בעיקר "לרצונו של החסוי" שבא לידי ביטוי בהשגת המידע על רצונו האמיתי של האדם במסמך המופקד במשרדי האפוטרופוס הכללי עוד בהיות האדם כשיר וצלול לכל דבר ועניין.

החוק יצר מנגנון משפטי למתן "ייפוי כוח מתמשך" ומתן הנחיות של אדם, מה ייעשה בעתיד ברכושו וכיצד יטופלו ענייניו, לרבות הנחיות לטיפול רפואי בגופו – בשעה שלא יהיה חלילה מסוגל לקבל החלטות אלה בעצמו.


בכך ניתנה האפשרות לכבד ולממש את רצונו של כל אדם גם בשעה שלא יוכל עוד להביע אותו בעצמו. השינוי נכנס לתוקף ביום 30.04.2017.
  

בין השאר תיקון החוק מרחיב את מערך הפיקוח ואת סמכויותיהם של המפקחים באפוטרופוס הכללי וקובע עקרונות וכללים למינוי אפוטרופוסים. בהתאם לעקרונות אלה על בית המשפט השוקל מינוי אפוטרופוס לאדם, לבחון את כל החלופות האפשריות, לרבות תומך בקבלת החלטות.


ל
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (תיקון מס' 18), התשע"ו-2016


 

משרדנו בעל אופי ייחודי ואישי
מנהל תביעות והסכמים בענייני משפחה בבתי המשפט ובבתי הדין הרבניים ומתמחה בעריכת הסכמי גישור ב"מסלול מהיר" לשלום בית או לחילופין לגט - החוסכים לצדדים זמן, כסף ועגמת נפש.
המשרד מעניק ייעוץ הכרחי בתכנון ועריכת צוואות הצופות פני עתיד, צוואות על פי ההלכה היהודית ובענייני מינוי אפוטרופוס לגוף ולרכוש.